Lowbed Tır ne kadar yük taşıyabilir?
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır. Ağırlık kapasitesi oldukça fazla olan lowbed, birçok farklı tonaj ve kapasite için çeşitlere sahiptir.
İş makinası, tank ve obüs gibi ağır yükler, nakliye sırasında yol stabilizasyonunu bozmadan nakledilebilmelidir. Bunun için de düşük hız ve yüksek çekim gücü gerektiren lowbedler kullanılmaktadır. Lowbed kavramı aslında, yarırömork’ u çeken binek araçlarının ön tarafta uyarı yazısı ile bulunmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Sektörde bu araçlar lowbed olarak adlandırılmaktadır.
Lowbed araçlarla, iş ve inşaat makinaları, tekneler ve yelkenliler, boru hatları, rüzgar tribünleri, köprü kirişleri, çelik kafesli inşaat yapıları, tekerli vinçler gibi ağır kütleye sahip araçlar taşınabilmektedir.
Lowbed araçlar ağır yük taşımacılığında kolay kullanımı, hızlı manevra kabiliyeti, yük kapasitesi ve yükseklik sınırı gibi sebeplerden dolayı tercih edilmektedir.
Taşınacak yükün ağırlık ve hacmine göre farklı çeşitte lowbed araçlar bulunmaktadır. Bu çeşitler genellikle ağırlığın yüklendiği dingil sayısına göredir. 6, 5, 4, 3 ve 2 dingilli lowbed çeşitleri bulunmaktadır.
Kamyonlar genel itibari ile Tırlara nazaran daha az yük taşıyan araçlardır. Dolayısı ile taşıdıkları yük miktarı azami 28 Ton’a kadardır. Tırlarda ise bu ağırlık 44 tona kadar çıkmaktadır.
20-150 Tona kadar taşıma kapasitesi vardır
Kamyonların Azami taşıyabilecekleri yükler Tekerlek ve Dingil sayılarına göre düzenlenmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğünce izin verilen Yük miktarları belirleyici olduğundan Kamyon ne kadar güçlü olursa olsun belli bir miktar üzerinde yük taşıyamaz.
Bu tip kamyon görüldüğü üzere Arkada 2 Çift lastik önde 1 çift lastikli yani dingilli olarak tabir edilen kamyonların yük taşıma izni 18 TON’a kadar müsade edilmiştir. Dolayısı ile Bu tip kamyonlar ne kadar güçlü olursa olsun Kanunlara göre taşıyabileceği en yüksek ağırlık 18 Ton’dur. Yani bu araçlar 18 Ton yükü rahatlıkla taşıyabilmektedirler.
Arka tarafta 4 Çift lastik bulunmaktadır. Bunlara Çift dingilli kamyon denmekte olup Bu tip kamyonların taşıyabilceği maksimumum ağırlık 26 TON’dur. Yani bu araçlar 26 Ton yükü rahatlıkla taşıyabilmektedirler.
Yukardaki Ön Tarafta 4 Tane Tek lastik ile Arka tarafda 4 tane Çift lastikten oluşan bu tür kamyonlarda yük taşıma kapasitesi 32 TON olarak belirlenmiştir. Yani bu araçlar 32 Ton’u rahatlıkla taşıyabilmektedirler.
Kamyonların genel itibari ile kapasiteleri yukarda belirttiğim şekildedir.
Tırlarda durum ne şekilde neye göre ne kadar yük taşıma kapasiteleri bulunmaktadır?
Tırlarda yine kamyonlarda olduğu gibi din sayısına göre yük taşıma kapasiteleri belirlenmiştir.
Yukardaki şekildeki Tırlar’ın yük taşıma kapasiteleri 36-38 Ton ile sınırlandırılmıştır. Görüldüğü üzere önde 1 çift tekli lastik ve çekiş için 2 Çiftli lastik Arka taraftada Dorsede bulunan Tekli 4 Lastik veya Çiftli 4 lastikten oluşmaktadır.
Yukardaki Tırda En önde istikamet belirleyici 1 Çift tek lastik, Ortada 2 Çift çift lastik (8 Adet Tekerler) ve Arkadada İki Çift Çift (8 Adet tekerlek-Veya 2 Çift tek lastik olabilir) lastik’ten oluşan tırlarda ise yük taşıma kapasitesi 40 TON olarak belirlenmiştir.
Yukarda görüldüğü üzere Önde 1 Çift tek lastik, Ortada 2 Çift çift lastik (8 adet lastik), Arkada dorse kısmında ise 6 Çift Çift lastik (12 Adet veya 6 Çift tek lastik 6 adet) olan Tırlarda taşıma kapasitesi 44 TON olarak belirlenmiştir. Yani bu tırlar bu yükleri rahatlıkla taşıyabilmektedir.
Genel itibari ile Kamyon ve Tırların taşıma kapasiteleri bu şekildedir.
Günümüzde özellikle çok ağır olan yükleri taşımak için özel büyük kamyon ve tır lar yapılmakta ve hatta çok büyük motor gücüne sahip özel tırlarda bulunmaktadır, Örneğin Uçak taşıyabilen, 100 ‘lerce ton ağırlığındaki Demir levhaları veya boruları taşıyan tırlada bulunmaktadır. Ama burada anlattığımız özellikle Normal yük taşımacılığında kullanılan tırlar örnek verilmiştir.